Kalp Hastalıklarının Nedenleri Nelerdir?

Kalp Hastalıklarının Nedenleri Nelerdir?

Kalp Hastalıklarının Nedenleri

Sağlıkla ilgili herhangi bir problem kalbi etkileyebilir. Kalp sağlığının bozulması da geri dönüşü olamayacak sorunlara neden olabilir. Bu sebeple kalp sağlığını korumak için kalbe iyi bakılması gerekmektedir. Gençlerde ve yaşlılarda kalp hastalıklarının nedenleri farklı sebeplere bağlı olarak ortaya çıkabilir. Kalp hastalıkları kalpte oluşan ve kalbi etkileyen bozukluklar olarak bilinmektedir. Kalp hastalıkları tıp dilinde kardiyovasküler hastalık olarak da kullanılmaktadır.

Kalp Hastalıklarının Nedenleri

Günümüzde yaygın olarak görülen kalp hastalıklarının nedenleri farklılık gösterebilir. Kalp hastalıklarının oluşması genetik faktörlere bağlı olabileceği gibi yetersiz ve dengesiz beslenme, tüm vücut sistemini ilgilendirilen kronik hastalıklar, doğum esnasında oluşan bozukluklar, aşırı stres, yüksek tansiyon gibi durumlarda kalp hastalıklarının oluşmasına neden olan faktörlerdendir. Kalp hastalıklarının nedenleri şu şekilde sıralanabilir;

  • Kalp ritim bozukluğu,
  • Zayıf kalp kaslarına sahip olmak,
  • Kalpte görülen çeşitli enfeksiyonlar,
  • Mitral kapak darlığı ya da yetmezliğinin olması,
  • Yüksek tansiyon, şeker hastalığı gibi kronik hastalıklar,
  • Genetik faktörler,
  • Hareketsiz ve sağlıksız bir yaşam tarzı,
  • Sigara içmek, sürekli olarak paketlenmiş gıdalar tüketmek ya da aşırı kilolu olmak da kalp sağlığını tehdit eden unsurlar arasında yer almaktadır.

Kalp Hastalıkları Belirtileri Nelerdir?

kalp hastalıklarının nedenleri

Kalp hastalığının belirtileri oluşan kalp rahatsızlığına göre değişiklik gösterebilir. Bazı kalp hastalıkları sonradan oluşabileceği gibi doğuştan da meydana gelebilir. Kalp hastalıkları arasında; kalp ritminin bozuk olmasından kaynaklanan hastalıklar, koroner arter hastalığı, kalp yetmezliği gibi hastalıklar yer almaktadır. Kalp hastalıklarının belirtileri kadınlarda ve erkeklerde farklılık gösterebilir. Günümüzde kadınlarda erkeklere oranla daha sık kalp rahatsızlığı görülmektedir.

Kalp hastalıkları belirtileri kalp rahatsızlığına bağlı olarak farklılık gösterse de genel itibarıyla göğüs ağrısı, göğüs sıkışması ile kendini belli etmektedir. Hastanın günlük yaşamında gerçekleştirdiği kısa aktiviteler sonrası oluşan nefes darlığı, baş dönmesi, bayılma gibi durumlar kalp hastalıkları belirtileri arasında yer almaktadır. Ayrıca kalbin yerinden çıkacak gibi hızlı atması ya da tam tersi hissedilmeyecek şekilde yavaş atması, ateş, kuru öksürük gibi semptomlarda kalp rahatsızlığı belirtileri olarak gösterilebilir.

Kalp Hastalıklarında Teşhis Ve Tanı Nasıl Konur?

kalp hastalıklarının nedenleri

Kalp hastalığı şüphesi duyan, kalp hastalığı belirtisi gösteren ya da ailesinde kalp rahatsızlığı olan kişilerin muhakkak alanında uzman kalp cerrahına danışması ve gerekli durumlarda rutin kontrole gelmesi gerekmektedir. Kalp cerrahı öncelikli olarak hastayı muayene ederek hastanın tıbbi geçmişini öğrenir. Hastaya uygulanılacak testler kalp rahatsızlığına göre farklılık gösterebilir. Genel itibarıyla kalp hastalıklarında kan sayımı, EKO, EKG gibi tetkikler uygulanır. Hastaya uygulanan tetkiklerin ardından çıkan test sonuçlarının değerlendirilmesi ile kalp rahatsızlığı tanısı konulmaktadır. Kalp hastalığının tanısının konulması sonrasında hastalığın tedavi sürecine başlanır. Hastaya kalp rahatsızlığı tedavisi kapsamında öncelikli olarak ilaç tedavisi uygulanır. İlaç tedavisinin yeterli olmadığı durumlarda alanında uzman kalp hekiminin onayı ile cerrahi tedaviler uygulanabilir. Yine cerrahi müdahaleler kalp hastalığının türüne ve kalbin aldığı hasara göre değişiklik göstermektedir.

Latest Posts

Kalp ve Damar Cerrahisi
By: 6 Mart 2024
Koroner Arter Hastalığı Nedir?
By: 12 Ocak 2024
Derin Ven Trombozu Nedir?
By: 5 Ocak 2024
Pulmoner Kapak Ameliyatı
By: 22 Aralık 2023

Add Your Comment

telefon
whatsapp