Aort Anevrizması Nedir?
By: Kalp ve Damar Cerrahisi
Categories:
Aort Anevrizması Nedir?
Aort, vücudun en önemli damarları arasında yer alır. Kalbin yapısındaki sol karıncığından çıkan aort damarı, bütün vücuda kan pompalama görevini gerçekleştirir. Aort anevrizması, yüksek tansiyon sonucunda oluşan kalp hastalığıdır. Her hasta, tansiyon sorunu yaşamaktadır. Ancak her tansiyon hastasında anevrizma oluşmamaktadır.
Aort Anevrizması Nasıl Oluşur?
Yaşlanmanın etkileri insan sağlığının pek çok açıdan zarar görmektedir. Damarların yapısal olarak hasara uğrayabilir. Kireçlenme ve tıkanıklık sonucunda ortaya çıkan kalp ve damar sağlığı sorunları arasındadır. Dolayısıyla kan basıncı seviyesi de zarar görmektedir.
Aort anevrizması, damar sertleşmesi sonucunda pek çok kişinin yaşadığı kalp ve damar sağlığı sorunudur. Hipertansiyon ve sigara kullanımı olan hastalarda oluşma ihtimali daha yüksektir. Aort damarının yapısının bozulması sonucunda damarın patlaması riski söz konusudur.
Aort Anevrizması Nedenleri
Damar tıkanıklığına başta olmak üzere çeşitli sebepleri bulunur. Genetik sebepler, aile bireylerinde kalp ve damar hastalıklarının bulunmasını içerir. İkinci olarak damar içerisindeki duvarda bozulmalar görülebilir. Ayrıca bağ dokusu rahatsızlıkları ve yüksek tansiyon aort anevrizması riskini arttırır.
Son olarak kişinin beslenme alışkanlıkları da kalp hastalıklarını tetiklemektedir. Stresten uzak yaşam koşulları ve gün içerisinde aktif olmak olumlu yönde etki eder.
Aort Anevrizması ve Tedavi Yöntemleri
Teşhis aşaması ise iyileşme süreci için oldukça kritiktir. Yaşlılık çağında ve sigara tüketen hastalar risk grubu içerisine girmektedir. Kalp ve damar sağlığı alanında uzman doktora düzenli olarak kontrole gidilmesi gerekir. Damarların içerisinde bulunan anevrizmanın kapladığı büyüklüğü anlamak adına önemlidir.
Aort anevrizması tedavisi çerçevesinde kişinin damar sağlığına göre değişkenlik gösterir. Küçük seviyelerdeki tıkanıklıkların düzenli takip edilerek kontrol altında tutulması yeterli olur.
İleri ve büyük ölçeklerde teşhis edilen anevrizma türlerinin cerrahi olarak müdahale edilmesi gerekir. Anevrizmanın çeşidine göre lokal veya genel anestezi altında işlemler gerçekleştirilir.
Bazı hastalara ilaç tedavisi de uygulanırken gün içerisindeki birtakım alışkanlıklarının değişmesi önemlidir. Sigara ve alkol tüketiminden uzak durulması iyileşme sürecine olumlu yönde etki etmektedir.